fbpx

Bomenactie

Er verdwijnen schrikbarend veel bomen in Zuid-Holland.
Vooral door essentaksterfte en droogte. Daarom komen we in actie.
Met jouw steun kunnen we zoveel mogelijk bomen terugplanten.

Bomenactie

Er verdwijnen schrikbarend veel bomen in Zuid-Holland. Vooral door essentaksterfte en droogte. Daarom komen we in actie. Met jouw steun kunnen we zoveel mogelijk bomen terugplanten.

We kunnen niet zonder

Bomen zorgen voor gezonde lucht, bieden voedsel en broedplekken voor dieren, verbeteren de waterhuishouding en maken de bodem vruchtbaarder.

Veel mensen gaan naar het bos om te genieten van de natuur. Bomen en bossen zijn cruciaal voor de biodiversiteit en onze eigen gezondheid.

Filmpje met boswachter Maarten
Beuken planten op Huys te Warmont

We werken aan gezonde bossen met veel variatie in boomsoorten en leeftijden. Dat zijn de bossen voor de toekomst!

Stefan Poot

Boswachter regio Kuststreek

Een statige laan of boomwal geeft landgoederen en forten karakter. Dat hoort er gewoon bij, net als de uilen en vleermuizen die hiervan profiteren.

MennO van Lopik

Boswachter regio Eilanden

Met het planten van fruitbomen houden we het landschap in ere en bieden we vogels nestgelegenheid. De bloesem trekt ook enorm veel insecten aan.

Stacey Dutry van Haeften

Boswachter regio Veenweiden

We kunnen niet zonder

Bomen zorgen voor gezonde lucht, bieden voedsel en broedplekken voor dieren,
verbeteren de waterhuishouding en maken de bodem vruchtbaarder. Veel mensen gaan
naar het bos om te genieten van de natuur. Bomen en bossen zijn cruciaal voor
de biodiversiteit en onze eigen gezondheid.

Filmpje met boswachter Maarten
Beuken planten op Huys te Warmont

We werken aan gezonde bossen met veel variatie in boomsoorten en leeftijden. Dat zijn de bossen voor de toekomst!

Stefan Poot

Boswachter regio Kuststreek

Een statige laan of boomwal geeft landgoederen en forten karakter. Dat hoort er gewoon bij, net als de uilen en vleermuizen die hiervan profiteren.

Mennno van Lopik

Boswachter regio Eilanden

Met het planten van fruitbomen houden we het landschap in ere en bieden we vogels nestgelegenheid. De bloesem trekt ook enorm veel insecten aan.

STACEY DUTRY VAN HAEFTEN

Boswachter regio Veenweiden

lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

Draag ook jouw boompje bij

Veelgestelde vragen over de bomenactie

Waarom is deze actie zo belangrijk?

Bomen zijn cruciaal voor de biodiversiteit en onze eigen gezondheid. Ze zijn belangrijk voor de bodem, als nestgelegenheid, als voedselbron en ze zorgen voor de opslag van koolstofdioxide en voor zuurstof. Daarnaast kun je heerlijk tot rust komen in het bos en zorgen bomen voor verkoeling tijdens de warme zomers.

Tegelijkertijd zien we dat er schrikbarend veel bomen verdwijnen in Zuid-Holland, met name door essentaksterfte en droogte. Daarom willen we met deze actie zoveel mogelijk bomen aanplanten en in stand houden. In een volle provincie als Zuid-Holland kunnen we niet zonder bomen.Wat heeft de bomenactie van 2019 opgeleverd voor de natuur?

  Het Achterbos bij Kasteelgaarde Rhoon is verrijkt met 100 prachtige eiken, iepen, beuken en andere bomen.
  Langs de Diefdijk bij Leerdam hebben we 20 fruitbomen, 50 populieren en maar liefst 1.700 verschillende kleine bomen geplant.
  In Rhijngeest bij Oegstgeest zijn twee eikenlanen hersteld.
  Bij het eeuwenoude Landgoed Ockenburgh aan de rand van Den Haag hebben we statige lindebomen geplant.

Waar en wanneer worden de nieuwe bomen geplant?

In 2021/2022 willen we zoveel mogelijk nieuwe bomen planten. Dat gaan we o.a. doen bij Fort Noorddijk, in het Staelduinse Bos en in polder Achthoven. Zuid-Holland biedt weinig ruimte om in één keer grote hoeveelheden jonge bomen aan te planten, zoals dat in sommige provincies wel kan. Daarom richten wij ons vooral op vernieuwing en versteviging van bestaande bossen en boomrijen bij landgoederen. 

Een exacte planning kunnen we nog niet geven. Eerst hebben we voldoende donaties nodig en daarnaast spelen het weer en corona ook een rol. Bovendien is het planten afhankelijk van de directe omgeving. Wanneer we bijvoorbeeld de rust van broedende of voedende vogels zouden verstoren, dan wachten we tot de vogels zijn uitgevlogen.

Welke boomsoorten worden er aangeplant?

We kiezen voor bomen die passen bij het natuurgebied. De keuze heeft te maken met waterstand, de bodem, de ruimte die de bomen hebben, het gebruik van het natuurgebied, de historie van de omgeving etc. Een voorbeeld: eiken en beuken zijn echte landgoedbomen. In vochtige bodem passen bijvoorbeeld elzen en wilgen goed. Zo krijgt elk gebied zijn eigen bomen.

Voorlopig kiezen we in ieder geval niet voor essen. Door de essentakziekte zijn heel veel essen in heel Nederland doodgegaan, ook in Zuid-Holland. Het is een schimmelziekte waar geen kruid tegen gewassen is.

Met mijn bedrijf of organisatie willen we deze actie graag steunen. Welke mogelijkheden zijn daarvoor?

Geweldig dat u een bijdrage wilt leveren aan het planten en onderhouden van bomen in Zuid-Holland! We gaan graag persoonlijk met u in gesprek om de opties door te nemen. Onze relatiemanager, Inge Bouwmans, zit voor u klaar. Haar werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag.

U kunt haar telefonisch bereiken via 
06 1087 9862 of per mail: i.bouwmans@zhl.nl

Welke manieren zijn er om te doneren?

Wat fijn dat je ook een boompje wilt bijdragen! Hierboven kun je doneren via iDEAL of Tikkie , maar er zijn ook andere manieren om deze actie te steunen. 

Dat kan bijvoorbeeld via een digitale bankoverschrijving op rekeningnummer: 
IBAN
NL94INGB0000307176, t.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft.
Onder vermelding van ‘Bomenactie’.

Doneren via Creditcard is ook mogelijk. Geef hier het gewenste bedrag aan ons door.

Alvast bedank voor je steun!

© 2021 Zuid-Hollands Landschap      Privacy statement  –  Disclaimer  –  Cookies

© 2021 Zuid-Hollands Landschap

   Privacy statement  –  Disclaimer  –  Cookies